Eğitim Yuvası .::Eğitim Üzerine Her Şey::.
Alt 19-09-2007   #1 (permalink)
Öğretmen

hatice yazımcı çalışkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkürler: 0
İndirme: 533
Yüklemeler: 4
okuma yazma bilmeyen yeni öğrenciler hakkında

Bu sene 2. sınıflar olarak büyük bir süpriz yaşadık. 33 öğrencim vardı. 4 ü taşınmış. 5 tane bana, 12 tane diğer sınıfa yeni öğrenciler geldi . Geldiler ama hiç hoş gelmediler. Çoğu okuma ve yazma bilmiyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Bizde de ağır okuyan öğrenciler var, ama onlara göre çok iyi sayılırlar... Bunlarla nasıl bir çalışma yapabiliriz. İkimiz de daha önce hiç iki okutmadık.
Bu konuda bilgisi, tecrübesi ve önerileri olan arkadaşlardan acil yardım bekliyoruz.
(Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 19-09-2007   #2 (permalink)
Stajer Öğretmen

ozgur2048 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

İndirme: 8
Yüklemeler: 0
Aynı sorun bendede var. Bende ilk defa 1. sınıf okuttum geçen sene.Öğrenci bırakmak iyi olmaz diye okuma yazma bilmeyen iki öğrencimi 2. sınıfa geçirmek zorunda kaldım.Sınıfa girince bir ümidim vardı belki yaz tatilinde öğrenirler diye nerde daha bildikleri sesleride unutmuşlar nasıl bir çalışma yapacağımı bilemiyorum.Bana da yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.
Alt 19-09-2007   #3 (permalink)
Öğretmen

Goncagül78 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkürler: 13
İndirme: 20
ben seviye grubu oluşturdum okuma bilmeyenleri türkçe dersinde sesleri bir daha alacağım.Bana da 3 yeni öğrenci geldi,onlarda okuma yazma çok zayıf. Diğerleri kendi başlarına okuma yapıp dersi işleyebiliyorlar,onlarla rahatlıkla uğraşabiliyorum.Eğer zaman bulamazsam da 1.sınıfa yollarım onlarla öğrensinler....
Alt 20-09-2007   #4 (permalink)
Stajer Öğretmen

İndirme: 69
merhaba arkadaşlar, ben de de okuma yazma bilmeyen iki öğrenci var. İkizler.Geçen yıl ikinci dönemde nakil gelmişlerdi.Hiçbirşey bilmiyorlardı. Bırakmayı çok istedim.Sağolsun idaremiz bıraktırmadı.En başa döndüm ben. e sesinden başladım. Defterlerine yazıyorum.Ama ilgilenmek çok zor oluyor.Nasıl başaracağız bilemiyorum.Veli çok önemli.Ve okumayı öğrenemediklerine göre ilgisizler.Bir de tekrar rehber öğretmenle görüştürüp RAM'a göndermeyi düşünüyorum.Ayrıca velisine söyleyip hastaneye götürüp zeka testi yaptırmalarını isteyeceğim.
Alt 20-09-2007   #5 (permalink)
Vip Üye

tülün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkürler: 1
İndirme: 118
Yüklemeler: 1
Arkadaşlar 1. sınıf öğretmeni ile anlaşın belli bir dönem sınıfına gönderin.ben geçen yıl 2. sınıftaki arkadaşıma böyle yardım ettim .Okudu.Velilerden izin alarak olmalı.
Alt 20-09-2007   #6 (permalink)
Stajer Öğretmen

nilay_çetin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

İndirme: 31
merhaba, benimde bir öğrencim okumayı unutarak gelmş aile çok öenemli unutmasında çünkü çok ilgisizler geçen sene ilk dönemin sonunda 5 ten sonrayı sayamayan çocuğun toplama yaptığını söyleyen bir annesi var en baştan seslerin fotokopisini dağıtıyorum dün e ve l sesini onlarla ilgili hece ve kelimeleri verdim çabuk hatırladığı için şanslıyım hepimize kolay gelsinnn
Alt 20-09-2007   #7 (permalink)
Stajer Öğretmen

İndirme: 114
arkadaşlar aynı sorun bendede var yeni okula tayinim çıktı 2. sınıfları verdiler.3 öğrenci hiç bilmiyor 5 öğrenci çok çok kötü işim zor şimdiden moralim bozuldu 1. sınıfta kullandığınız çalışma sayfalarını yollayabilirmisiniz herkese bol şans
Alt 20-09-2007   #8 (permalink)
Stajer Öğretmen

İndirme: 113
merhabalar benimde okuma yazma öğrenemeyen 2 öğrencim vardı. ram a gönderdim. zeka yaşı 6 yaş olarak tespit ettiler. sınıf tekrarının uygundur diye rapor geldi. müdürümüzün de oluru ile öğrencileri sınıf tekrarı yaptık.velileri de ikna ettik. bence okumayı öğrenemeyen öğrencilerin bir kez 1. sınıfı tekrar etmeleri gerekir. bunu engelleyenleri anlayamıyorum.
ben de öğretmenlerimden okma hızını artırmak için neler yapmam gerekiyor. önerilerinizi bekliyorum. slm.
Alt 21-09-2007   #9 (permalink)
Öğretmen

hatice yazımcı çalışkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

İndirme: 533
Yüklemeler: 4
Alıntı:
tülün´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Arkadaşlar 1. sınıf öğretmeni ile anlaşın belli bir dönem sınıfına gönderin.ben geçen yıl 2. sınıftaki arkadaşıma böyle yardım ettim .Okudu.Velilerden izin alarak olmalı.
keşke mümkün olsa. bu yıl 1. sınıflar çok kalabalık oldu. her gün yeni öğrenci geliyor. gönderme şansımız kalmadı. bu sene ,birleştirilmiş sınıf gibi çalışacağız galiba. daha önce hiç okutmadım ama bu sene nasipmiş. türkçe dersinin biri ile takviye ve etüt çalışmalarında ses ve okuma çalışması yapmayı düşünüyorum. nişallah başarılı oluruz.
Alt 21-09-2007   #10 (permalink)
Stajer Öğretmen

tubi122 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkürler: 4
İndirme: 102
merabalar arkadaşlar.aranıza yeni katıldım zümreyiz.benım sınıfımda da bahsettıgınız olaylar yasanıyor. okulda 5 zümreyiz hepsıde tecrübeli yardımcı oluyolar. sizlere burda neler yaptıgımızı zaman zaman anlatmaya calışırım. sevgıler.
Alt 21-09-2007   #11 (permalink)
Stajer Öğretmen

İndirme: 1
bende de %60 işitme kaybı olan bir öğrenci ve okumayı bilen birinin rehberliğinde okuyabilen ve bırakıp bırakmama konusunda çok kararsız kalıp sonunda bırakmadığım bir öğrenci var. bunlar dışında okumayı tamamen unutan yok. benim yaşadığım sorun okuma hızındaki gerileme. çocuklar haziran ayından daha yavaş okuyorlar. Bu da sistemden kaynaklanıyor sanırım. daha önce cümle yöntemiyle okuttuğum sınıftaki öğrencilerin birçoğunun okuması yaz tatilinde hızlanmıştı.
????: Eğitim Yuvası .::Eğitim Üzerine Her Şey::. http://www.egitimyuvasi.com/forum/2-sinif-ogretmenleri-sohbet-odasi/18723_okuma-yazma-bilmeyen-yeni-ogrenciler-hakkinda#post169050
okumayı hiç öğrenemeyen öğrencilerle elbette işimiz zor ama bence okumayı öğrenipte tatilde unutan birkaç öğrencinin olması doğal, ilk haftalarda yapılacak çalışmalarla sorunun çözüleceğini düşnüyorum. Ama dediğim gibi bence bizi asıl uğraştıracak sorun okumanın hızlanması sorunu. çünkü yeni sistemle çocukların okuma hızları çok yavaş ilerliyor.
2. sınıf sonuçta geçiş sınıfı, hepimize kolay gelsin.
Alt 21-09-2007   #12 (permalink)
Stajer Öğretmen

sezo82 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

İndirme: 19
selam arkadaşlar
ben de 5. yılımda ilk defa 2 okutuyorum.3 nakil öğrencim var.üçü de okuma yazma bilmiyor.e sesinden vermeye başladım ama iki iş bi arada olmuyor.diğerlerine yazık.zümrelerime göre matematikte geri kaldım.daha onluk birlik veremedim bile.sanki bir şey öğretemeyecekmişim gibi geliyor.zümrelerimde de okuma yazma bilmeyenler var ama onlar çok rahat görünüyorlar.bense çok gerginim.öğrencimin bir tanesi türkçe bilmiyor daha sesini bile duyamadım.diğeri hiperaktif sakinleştirici ilaç kullanıyormuş ama iki aydır bırakmış ve yerinde durmuyor.sürekli şarkı söyleyip sıraya vururyor.bu okula yeni atandım ve çok kalabalık bi okul.çok zorlanıyorum.lütfen bi akıl verin.bunları birileriyle paylaşmak çok güzel bu arada.insanı rahatlatıyor.Allah yardımcımız olsun...
Alt 22-09-2007   #13 (permalink)
Stajer Öğretmen

izcilideri - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

İndirme: 0
Arkadaşlar geçen sene bizim okula 3. sınıfa geçmiş ama okuma yazmayı öğrenmemiş bir öğrenci gelsi arkadaş öğrenciyi 1. dönem bana gönderdi okuma yazmayı öğrenince yani 2. dönem başında kendi sınıfına eğitim almaya başladı.
Alt 22-09-2007   #14 (permalink)
Stajer Öğretmen

ah bir de herkes sizin gibi olsa hocam ama maalesef birinci sınıf öğretmenleri kabul etmiyor.genelde düz mantık herkes kendi işine baksın diye düşünülüyor.yine de öneri için teşekkürler.
Alt 23-09-2007   #15 (permalink)
Stajer Öğretmen

İndirme: 50
Herkes Kendi öğrencisini Alsin Eğer Insanlarin Birinci Sinifi Almaktan Kaçip Sonra Kedi Sinifinda Okuyamayan Cikinca Onu 1. Sinifa Gondermek Istediginde Benim Diyecegim Hadi Kolay Gelsin Kardeşim
Alt 23-09-2007   #16 (permalink)
Stajer Öğretmen

ben iki yıl üst üste farklı okullarda 1. sınıf okuttum.hiç bir öğretmen 1.sınıf okutmaktan kaçmamalı bence de.evet doğru herkes başının çaresine bakmalı ve elinden geleni yapmalı inşallah okurlar.ben de bir okutsam başka öğrenci istemem yalan değil.
Alt 24-09-2007   #17 (permalink)
Stajer Öğretmen

İndirme: 209
merhabalar herkese,
ben ücretli öğretmenlikle ilk seneme başladım. 2. sınıf aldım. ama bu kadar zorlanacagımı tahmin etmemiştim. :( dört öğrencim okuma bilmiyor ve yazın genel olarak okuma yapan olmamıs sanırım ki cogu heceleyerek okuyabiliyorlar. ben de sınıfta kendim ilgilenmek istiyorum öğrencilerle bu cok zor olacak ama inş. yapacagım diye bakıyorum. sizin de tecrübelerinizden zaman zaman faydalanmak isterim sayın öğretmenlerim...herkese güzel,başarılı,mutlu bir eğitim öğretim yılı diliyorum.
Alt 24-09-2007   #18 (permalink)
Stajer Öğretmen

tubi122 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkürler: 4
İndirme: 102
sınıfa 2nakil öğrencı daha geldı daha 7 yaşında minnacık ikizler.konusurken seslerı çıkmıyo.zahmetli öğrencı sayısı 4 eçıktı.nasıl başedicem.1.sınıflar neler yapıyo kontrol edıyorum.bugun hiç tenefüse cıkmadım okuma yaptık ögrencıyle 2.sınıf ama harflerı tanımıyo yaaa çok işim var çokkk
Alt 26-09-2007   #19 (permalink)
Vip Üye

edadenizerzurum - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

İndirme: 178
Yüklemeler: 1
Arkadaşlar ben de sınıfıma üst sınıflardan okuma yazma bilmeyenleri almıştım...Aynı gün müfettiş geldi...Bana '' öğrencileri kendi akranları ile ayırmanın çocuğun zihinsel ve sosyal gelişimine engel olacağını '' söyledi.Ve böyle bir davranışın bir daha asla affedilmeyeceğini söylemişti...
????: Eğitim Yuvası .::Eğitim Üzerine Her Şey::. http://www.egitimyuvasi.com/forum/2-sinif-ogretmenleri-sohbet-odasi/18723_okuma-yazma-bilmeyen-yeni-ogrenciler-hakkinda#post170022
BİLMİYORUM HALA, KİM DOĞRU KİM YANLIŞ....

ama tavsiyem;
***çok sıkı bir veli işbirliğiyle (ne kadar ilgisiz olursa olsun , veliyi rahatsız edin , sürekli telefonla arayın , takip edin , okula çağırın , ama öğrencisini yermekten çok övün...ona bunun ne kadar önemli olduğunu hayatını etkileyeceğini defalarca anlatın...)

***ve gerekli bütün belgeleri tutun..veliye imzalatın...önlemler alın...
böylece sorumluluğunuzu güvence altına almış olursunuz...

***tabi ayrıca çocuğa özel vakit ayırın...diğer çocukların serbest çalıştığı tüm anları değerlendirin...
***detaya inmeyin sesleri ve ses birleştirmeyi öğretin...öğrenciyi çalışma kağıdına boğmayın...kabul edin ki o uzun bir süre diğer arkadaşları gibi okuyamacak...daha okumaya çıkmadı değil,bugün bir ses daha öğrendi diyerek kendi sinirlerinizle savaşın...
***ama bunu yaparken çocuk diğer arkadaşlarından ayrı çalışırken kendini APTAL değil özel hissetsin..bunu sağlayın...ilerlediği her anda onu destekleyin...övün...işe psikolojiyle başlayın...ona inanın...sınıfta önemli görevler verin...diğer arkadaşlarının onu takdir etmesini sağlayın..
bunlar boş sözler değil inanın çok faydasını gördüm...

***umarım faydası olur...bütün bunlar bizim işimizin en zor yanı ..kolay gelsin ..sıkıştığınız yerde kaynak yardımında bulunabilirim...
saygılar
Alt 28-09-2007   #20 (permalink)
Stajer Öğretmen

özlemiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkürler: 32
İndirme: 418
Yüklemeler: 3
edadenizerzurum öğretmenim sana yürekten katılıyorum.daha bu gün iki haftalık çalışmamın ödülünü tam anlattığınız sistemle almaya başladım.nakil gelen öğrencimle işe sıfırdan başlamıştık ve bugün e-l-a-t sesleriyle okumaya başladı.işin mantığını da sezdiğini hissettim.sesleri verdikçe katacak artık.alt tarafı bi öğrenci ama insan zaman yakalamak için bine bölünüyormuş gibi hissediyor.meyvesini alınca bi şey kalmıyo ama hepsine değer.Doğukan'ın başardım sevincini görmeliydiniz,cesaret verilen-gururu okşanan çocuğa sihirli değnek değmiş gibi oluyor.bu bi gerçek.bu gün hiç bi şey moralimi bozamaz.
Alt 29-09-2007   #21 (permalink)
Vip Üye

eminebugra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkürler: 174
İndirme: 203
Yüklemeler: 28
edadenizerzurum öğretmenime katılıyorum. biraz zaman ve emek istiyor ama kazandığınız hayatı düşünün. belki ileride çok önemli yerlerde olacak. ben diğer çocuklar resim yaparken öğrencimle ilgileniyordum.tenefüslerde. ders zamanı sanki 2. sınıfın tüm konularına hakimmiş gibi davranıyordum. biliyorum edasına çabuk büründü. eee 2.sınıfı yapan çocuğun 1.sınıf seslerini bilmemesini de kendine yediremedi.hırslandı. hırslanınca da hızlandı.
Alt 31-10-2007   #22 (permalink)
Stajer Öğretmen

İndirme: 199
her sınıfta yaşanılacak bi sorun bu. 2. sınıf bu problemi aşmak için geçiş sınıfı bence. ben de 2 öğrenci var unutup gelen. tekrar harflerle başladım onlarla çalışmaya ama yavaş ilerliyoruz. bireysel farklılıklar gayet doğal. bence kesinlikle bu öğrenciler birinci sınıfa gönderilmemeli. sınıf içinde çözüm yolları aranmalı. öğrencilerin farklı olduğu ama bi şeyleri başarabileceği hissi tüm sınıfa ve özellikle o öğrencilere hissettirilmeli bence. aile ile ilşki kurulabiliyorsa işimiz daha kolay ama ben bu konuda sorun yaşıyorum. işimiz zor... kolay gelsin
Alt 21-11-2007   #23 (permalink)
Vip Üye

burakalpalp - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

İndirme: 690
Yüklemeler: 274
Arkadaşlar öncelikle 2.sınıfı alan yani başka okuldan gelipte alanlara söylüyorum vakit geçirmeden hemen okuma bilmediğini 3 öğretmenle birlikte komisyon kurup tespit edip tutanak tutmaları kendileri açısından fayda sağlar.İleride başı ağrımaz.Hiç bir müfettişe derdinizi anlatamazsınız Özellikle nakil gelenlere bunu yapmaları gerekiyor.Sonra veliyi sıkmanız gerekiyor.Hem okuma bilmiyor hemde sınıf geçsin diyor.Tamam bilmeden geçiyor ama birazda fedakarlık yapıp ilgilensinler.1.Sınıfta kalmadı ise 2.sınıfta bırakırımdemeniz onu teşvik eder ama samimi söylüyorum bilmeyen öğrenci araştırın kesinlikle ailede problem vardır.Ya cahildir,ya çok bilmiş havasında olup hiç bilmeyen tiptir,yada çocuğunu tanımıyordur.Bende var baba kapıcı ilkokul mezunu anne lise mezunu baba gündüz çarşıda akşam apartman işinde ilgi yok.Anne gündüz yatıyor çocuğu gönderip,akşam yardım ediyor beyine.Tabi olan çocuğa oluyor.Hususi evine gittim.Yataktan kaldırıp bastım fırçayı.Kuzu gibi oldu çat pat söktü ama sınıfın gerisinde.Okula gelmesse çocuğu gönderin.Onlar alıp geliyor.kolay gelsin
Alt 29-09-2009   #24 (permalink)
Stajer Öğretmen

İndirme: 508
bana geçenyıl 3. sınıftan bir öğrenci geldi çocuk okula doğru dürüst gitmemiş 1.dönem öğrendi sınıfına zor gitti utandı.Ben bu durumu hiç doğru bulmuyorum ne olursa olsun kendi öğretmeni fedakarlık göstermeli.1.sınıf çocukları bile öğretmenim bu abla niye geldi diye sürekli sordular. Düşünsenize o çocuğun yaşadığı travmayı itilmiş,öğretmeni onu istemiyor diye düşünüyor.Ben kesinlikle vermem sınıfımda 2tane hafif mental raporu olmasına rağmen okumaya geçtiler.Aile ziyareti yapıp sorunun kökenine inerseniz çözüm bulmak daha kolay oluyor.Ben mutlaka ziyaretyaparım çağırıp anlatmak birşeyler imzalatmakla olmaz.Hep kendi çocuğuma bu yapılsa ne hissederdim diye düşünürüm duruma ona göre çözüm bulurum.
Alt 29-09-2009   #25 (permalink)
Eğitim Yuvası Yöneticisi

Mehmet ÖCAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkürler: 2.818
Thanked 3.875 Times in 1.014 Posts
İndirme: 597
Yüklemeler: 1586
Alıntı:
ferizet´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Bana geçenyıl 3. sınıftan bir öğrenci geldi çocuk okula doğru dürüst gitmemiş 1.dönem öğrendi sınıfına zor gitti utandı. Ben bu durumu hiç doğru bulmuyorum ne olursa olsun kendi öğretmeni fedakarlık göstermeli. 1.sınıf çocukları bile öğretmenim bu abla niye geldi diye sürekli sordular. Düşünsenize o çocuğun yaşadığı travmayı itilmiş, öğretmeni onu istemiyor diye düşünüyor.Ben kesinlikle vermem sınıfımda 2 tane hafif mental raporu olmasına rağmen okumaya geçtiler. Aile ziyareti yapıp sorunun kökenine inerseniz çözüm bulmak daha kolay oluyor. Ben mutlaka ziyaret yaparım çağırıp anlatmak birşeyler imzalatmakla olmaz. Hep kendi çocuğuma bu yapılsa ne hissederdim diye düşünürüm duruma ona göre çözüm bulurum.
Aynen imzalıyorum...

(Online)   Alıntı ile Cevapla
Alt 13-10-2009   #26 (permalink)
Stajer Öğretmen

İndirme: 32
Ben geçen sene 1.sınıfı okuttum.İki öğrenci okuma yazmayı öğrenemedi.Bu yıl onlarla tekrar çalışmaya başladım.Benim durumumda olan herkese kolaylıklar diliyorum.
Alt 13-10-2009   #27 (permalink)
Forum Yöneticisi

TürkmenYılmaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkürler: 687
İndirme: 312
Yüklemeler: 67
TürkmenYılmaz - MSN üzeri Mesaj gönder
Geçen yıl geçirip geçirmemek arasında uzun süre tereddüt ettiğim; daha sonra hem ailelerin kalmasına razı olmadığı hem de idarenin tutumu hem de kendim bırakma taraftarı olmadığım için sınıf geçirdiğim iki öğrencim var okuma-yazma bilmeyen. Alt sınıfa göndermeyi doğru bulmuyorum. Sınıf içinde de onlarla ayrıca yeterince ilgilenemediğimden dolayı hem öğrencilerle hem aileleri ile konuşarak diğer şubeden de okuma yazma bilmeyen öğrencileri aldım ve bunları her gün dersten sonra 60 dakikalık özel ders veriyorum. Bana göre en doğrusu buydu. Gelişimleri geçen yıla göre yeterli olduğu için günde 2 harf vererek ilerliyoruz. şimdilik iyi gidiyor. Umarım 1 ay içinde bu okuma-yazma sorununu halledeceğiz. Olanakları elveren arkadaşlar için en doğru yolun bu olduğu kanısındayım.
Benim durumudaki arkadaşlara kolaylıklar diliyorum.

ne toprak ne yurt ne de gökyüzü
ardımda bir tek bakışım kalır

"ARDINDA BİR TEK BAKIŞI KALAN, VARDIĞI HER YURDA MUHACİR OLUR."
Alt 14-10-2009   #28 (permalink)
Forum Yöneticisi

MUAZZEZ42 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkürler: 364
İndirme: 217
Yüklemeler: 10
Aynı şekilde benim sınıfta da okuma yazma bilmeyen veya bilmiyormuş gibi davranan bi çocuğum var. Annesine evde okuyormuş ama her ne hikmetse bende sadece sesleri tanıyor hece haline getiremiyor söylediğimi yazamıyor tahtaya ne yazarsam defterine geçiriyor sanırım harfleri taklit edebiliyor yazarken veya sorun bende bana alışınca okumaya başlayacak ama onun sınıfta hiçbir etkinliğe katılamıyor olmasına canım sıkılıyor nasıl bi yol izleyeceğimi de kestiremiyorum.

Lower Navigation
Geri git   Eğitim Yuvası .::Eğitim Üzerine Her Şey::. > İLKÖĞRETİM 2. SINIF ÖĞRETMENLERİ PAYLAŞIM ALANI > 2. Sınıf Öğretmenler Odası > 2. Sınıf Öğretmenleri Sohbet Odası

Bookmarks

Tags
bilmeyen, hakkında, okuma, yazma, yeni, Öğrenciler

Seçenekler