Eğitim Yuvası .::Eğitim Üzerine Her Şey::.
Alt 12-08-2008   #1 (permalink)
Eğitim Yuvası Yöneticisi

Mehmet ÖCAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkürler: 2.825
Thanked 3.880 Times in 1.015 Posts
İndirme: 597
Yüklemeler: 1586
Atatürk'ün Taş Plak Arşivinden

Atatürk'ün Taş Plak Arşivinden

Atatürk'ün dost sohbetlerinde, günler süren tren yolculuklarında, dönemin aydınları, siyasetçileri ve bilim adamlarıyla memleket meselelerini tartıştığı Çankaya sofralarında dinlediği şarkılar ve türkülerden oluşan derleme "Atatürk Özel" bölümünde yerini aldı.
Atatürk'ün insan topluluklarını toplum yapan etmenlerin başında gelen kültür ve sanata olan ilgisi ve sanatla ilişkisi bilinen bir gerçektir. Onun gerçekçi kişiliğiyle; sanatla, şiirle, musikiyle beslenen duygusal yönü birbirine karışmadan birbirinden güç alıyor ve onu ayrıcalıklı yapıyor.
Atatürk, Türk halkına evrensel müziğin çok sesli ezgilerini tanıtmayı ve sevdirmeyi amaçlarken, çok değerli bulduğu Türk musikisinin güçlü ve etkili şarkılarını günlük yaşamının bir parçası haline getiriyor.
????: Eğitim Yuvası .::Eğitim Üzerine Her Şey::. http://www.egitimyuvasi.com/forum/ataturk-anilari/25639_ataturkun-tas-plak-arsivinden#post201032
Bestecilerden güftecilere, yorumculara kadar kimler yok ki bu nağmelerin içinde: Münir Nurettin Selçuk, Saadettin Kaynak, Hamiyet Yüceses, Mustafa Nafiz, Afitap Hanım, Yesarî Asım Arsoy, Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Selahattin Pınar ve daha pek çokları.
Tren yolculukları sırasında dinlediği Necip Celal Andel'in Seyyan Oskan tarafından seslendirilen "Yıllar" tangosu da var içlerinde; hüzzam, karciğar şarkılar, kantolar, gazeller de...
Seçilen nağmeler arasında Atatürk'ün başka türlü sevdiği Rumeli türküleri de var; kendisinin de eşlik ettiği, gözleri dolarak dinlediği türküler… Falih Rıfkı Atay, Çankaya adlı kitabında, Atatürk'ün hislerini "Rumeli türküleri söylerken derin ve onulmaz bir gurbet ve sıla acısı gözlerinde yaşarırdı" sözleriyle anlatır.
Atatürk'ün Sevdiği Müzikler, Çankaya Atatürk Müze Köşkü'nde bulunan 271 adet plak ve Atatürk'ün "Beyaz Tren"deki seyahatleri sırasında dinlediği plaklar arasından seçildi. Plakların ses kalitesinin yükseltmesi ve müzik dışı ses bozukluklarından arındırılarak dijital ortama aktarılması ise TRT tarafından gerçekleştirildi.

***DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN***
Alt 12-08-2008   #2 (permalink)
Eğitim Yuvası Yöneticisi

Mehmet ÖCAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkürler: 2.825
Thanked 3.880 Times in 1.015 Posts
İndirme: 597
Yüklemeler: 1586
Böyle güzel bir çalışmanın ortaya çıkmasını ve yayınlanmasını sağlayan Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah GÜL'e teşekkür ederiz...
Alt 08-01-2010   #3 (permalink)
Öğretmen

hazan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkürler: 78
İndirme: 11
Yüklemeler: 0
Muhteşem bir arşiv . Teşekkürler MehmeT öğretmenim .
(Offline)   Alıntı ile Cevapla

Lower Navigation
Geri git   Eğitim Yuvası .::Eğitim Üzerine Her Şey::. > ATAMIZ > Atatürk'le İlgili Bilgiler ve Belgeler > Atatürk Anıları

Bookmarks

Tags
arşivinden, atatürkün, plak, taş

Seçenekler